Wellness център Галита предлага немски, патентовани хранителни добавки за всекидневна употреба, подходящи за всеки човек – от ранна детска възраст до дълбока старост, за професионални и любители спортисти.

Депресия, тревожност, безсъние…

Тревожност

Тревожността засяга всички хора, независимо от възрастта.

Острата трвожност се проявява в панически пристъп – сложна, неволна физиологична реакция, при която организмът се приготвя за кризисна ситуация. Стресът води до отделяне на повече надбъбречни хормони, най-вече адреналин, което пък ускорява метаболизма на белтъчините, мазнините и въглехидратите, за да произведе по-бързо енергия. Мускулите се напрягат, пулсът и дишането се учестяват. При опасност от нападение или злополука подобна реакция е нормална и помага за оцеляване. През останалото време подобни симптоми водят до изтощение и страх. Пристъпът на паника може да е придружен и от задъхване, сърцебиене, болки в гърдите, световъртеж, горещи и/или топли вълни, треперене, изтръпване на крайници, изпотяване, гадене и др. и в далечен план да има кумулативен ефект като депресия, скованост на мускулите, безсъние, намалено либидо, а при жените и промени в менструалния цикъл. Нерядко пристъпите се провокират от стрес или от определени емоции, както и като реакция на определени храни, медикаменти или съпътстващи заболявания. В този случай обикновено се наблюдават хранителни алергии и хипогликемия. Много специалисти смятат, че паническите пристъпи се дължат на нарушение в химическите процеси на главния мозък, при което той изпраща и получава фалшиви ‘сигнали за тревога’.

При хроничната тревожност често се наблюдава главоболие и постоянна умора.

Хранителни вещества подходящи при това състояние на тревожност:

Полезни храни: кайсии, аспержи, банани, броколи, сьомга, чесън, варива, соеви продукти (виж също Соеви изофлавони), листни зеленчуци, кисело мляко и др.
Органичете животинските белтъчини, рафинирана захар, газирани напитки, алкохол, кафе, кола, шоколад и др.

________________________________________________________________________________________________________

Депресия

Един от най-честите здравни проблеми е депресията. От нея страдат хора на всякаква възраст и два пъти повече жени, отколкото мъже.

Депресията е заболяване на целия организъм – тя засяга тялото, нервната система, настроението, мислите и поведението. Влияе върху начина на хранене и съня, самочувствието, реакциите и мненията за хората и нещата.

Симптоми: хронична умора, безсъние или продължителен сън, промени в апетита, болки в главата и гърба, храносмилателни проблеми, тревожност, раздразнителност, избухливост, загуба на интерес към любими занимания, чувство за безполезност и неадекватност, мисли за смърт и самоубийство.

Причини: може да бъде отключена от напрежение, стрес, травмиращо събитие, нарушение на химичното равновесие в мозъка, заболявания на щитовидната жлеза, разстроено храносмилане, главоболие, недостиг на хранителни вещества, неподходящ хранителен режим, недостиг на движение, каквото и да е физическо заболяване или алергия. Едни от най-често срещаните е хранителната алергия и пониженото ниво на кръвната захар (хипогликемия).

Полезни хранителни вечества за страдащите от депресия са:

  • Омега 3 есенциални мастни киселини: способстват за предаването на нервните импулси, необходими за нормалното функциониране на мозъка.
  • В витамини и фолиева киселина (обикновено е в недостиг при депресия): необходими за нормалното функциониране на мозъка и нервната система. Помагат за преодоляване на депресията, стреса. Подобряват мозъчното оросяване.(виж В витамини– продуктът, който съдържа всички важни витамини от групата В)
  • Минерали: цинк (в недостиг при депресия), калций и магнезий (имат успокояващ ефект, необходими са за нервната система), хром (помага за мобилизирането на мазнините като източник на енергия) (виж Минерали – продуктът, който съдържа всички важни минерали)
  • Витамин С + биофлавоноиди + селен (повишава настроението и понижава тревожността): необходими за имунната система, помагат за преодоляване на депресията.(виж Антиоксиданти)

Препоръки за хранене: изобилие от сурови плодове и зеленчуци, соя и соеви продукти (виж Соеви изофлавони) , кафяв ориз, варива при напрежение, белтъчини, съдържащи Омега 3 мастни киселини (сьомга, бяла риба), или добавени с продукта Омега 3. Да се избягват житните продукти, газираните напитки, богатите на наситени мазнини храни, захар, алкохол, преработени храни.

Особено полезно е движението – ходене, плуване и др.
Мислене: разпознаване и ‘пренасочване’ на негативните мисли.
—————————————————————————————————————
Безсъние

Безсънието е често резултат от тревожност, депресия или постоянен стрес.

Безсънието може да се прояви под формата на неспособност за заспиване или събуждане през ноща и невъзможност да заспите отново.

Хроничното безсъние (повтарящо се нощ след нощ) често е симптом на сериозно заболяване, в 50 % от случаите вследствие на депресия и психологически разстройства като тревожност, стрес или скръб.

Причини : артрит, астма, проблеми с дишането, хипогликемиа (ниско ниво на кръвната захар), хипертиреодизъм, нарушено храносмилане, бъбречни и сърдечни заболявания, мускулни болки, болест на Паркинсон, физически болки. Вземането на някои лекарства също води до безсъние – напр. антидепресанти, подтискащи апетита средства, бета-блокери, някои съставки на лекарства против настинка и алергии, средства, заместващи тиреоидните хормони и др.

Лошите хранителни навици и храненето непосредствено преди лягане, заседналия начин на живот може да са сред главните фактори за нарушения на съня. Липсата на хранителни вещества като калций и магнезий, може да ви накарат да се събудите след няколко часа и да не може да заспите отново.

Полезни при безсъние са :

  • Минерали : имат успокояващо действие (калций и магнезий – липсата им също може да доведе до безсъние), цинкът способства за възстановяване на телесните тъкани по време на сън (виж Минерали – съдържа всички важни минерали, разработен специално да се пие преди лягане, за да подпомогне добрия сън, за успокоение на нервната система и тялото)
  • В витамини: способстват за поддържане на спокойно състояние, за преодоляване на стреса, стимулират съня, подпомагат отделянето на серотонин.(виж В витамини– продуктът, който съдържа всички важни витамини от групата В)
  • Витамин С + биофлавоноиди: много важни за преодоляване на стреса (виж Антиоксиданти)

Полезни храни : пуешко месо, банани, смокини, мляко, риба тон, цели ядки.

Избягвайте: алкохол, тютюн, тежки храни, сирене, шоколад, картофи, домати, шунка, кисело зеле, захар, наденички, спанак, вино непосредствено преди лягане.